Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

ADD, Uğur Mumcu'yu andı

ADD, Uğur Mumcu

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi tarafından Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'yu anma programı düzenlendi. Erdek Cumhuriyet Meydanında düzenlenen anma etkinliğine ADD üyeleri katıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdek Şubesi tarafından Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu anma programı düzenlendi.
Erdek Cumhuriyet Meydanında düzenlenen anma etkinliğine ADD üyeleri katıldı.
Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam etti.
Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen etkinlikte, suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anarken, farklı yılda yine suikast sonucu vefat etmiş polis memuru Gaffar Okan’ı da unutmadı. 

Programda günün önemini belirtmek için basın açıklaması yapan ADD Erdek Şubesi üyelerinden Sermet Çınar, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993`te Ankara`da Karlı Sokak`taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikaste kurban giderek yaşamını yitirdiğini söyledi.
Çınar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nde 1965`te tamamladı. Henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü`nü aldı. Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te `Gözlem` başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. CIA ve Mossad`ın Türkiye üzerindeki oyunlarına yazılarında değinen Mumcu, öldürüldüğünde cinayeti İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastin arkasında Mossad`ın ve kontrgerilla`nın olduğu da iddia edilmiştir. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "cinayeti çözmenin, devletin namus borcu olduğunu belirterek namus sözü vermelerine rağmen, suikastin failleri yakalanamamıştır. Sayısız ödül ve esrin sahibi Uğur Mumcu gibi bir insanın yitirilmesi Türkiye Cumhuriyeti için büyük bir kayıptır. Ölümünün 22.yılında kendisini saygı ile anıyoruz.”
Çınar, konuşmasının sonunda Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan`ın da bugün katledilişinin 15. yılı olduğunu belirtip, Okkan’ı da ölüm yıldönümünde saygıyla andıklarını dile getirdi.



  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli